Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Til menighedsråd: Handleplan til håndtering af seksuel chikane på arbejdspladsen

Det er vigtigt, at menighedsråd har en lokal politik til håndtering af seksuel chikane, og her finder du en handleplan for, hvad du skal gøre, hvis en ansat oplever - eller er vidne til - seksuel chikane. 

Arkivfoto

Af specialkonsulent Stefanie Laursen og Steen Toft Winther

Ifølge Kirkeministeriets nye rapport om arbejdsmiljøet i folkekirken har 1,5 % af de ansatte oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen og 3,5 % har oplevet uønskede berøringer i forbindelse med deres arbejde.

Det skal der handles på, og et af værktøjerne er en lokal politik for håndtering af seksuel chikane. 

Nedenfor finder du en skabelon til en handleplan, dit menighedsråd kan gøre brug af. Her fremgår det, at menighedsrådet og Helsingør Stift har en nultolerancepolitik overfor seksuel chikane, og skabelonen indeholder en vejledning til, hvordan et menighedsråd skal håndtere en sag, hvis en ansat oplever - eller er vidne til - seksuel chikane. 

Følg linket og find skabelonen:

Handleplan til håndtering af seksuel chikane på arbejdspladsen

I skabelonen står der visse steder 'XX' anført. Dem kan man udskifte med menighedsrådets navn og dermed gøre handleplanen til sin egen. 

Det er vigtigt, at menighedsråd har en lokal politik, og handleplanen er ikke kun en vejledning til menighedsråd, men kan også sendes ud til sognets ansatte, så alle er bevidste om den lokale politik.

Her nedenfor - og nederst i handleplanen - finder du også nogle hjælpekort, der kan bruges, hvis man oplever eller er vidne til seksuel chikane. 

Helsingør Stift omfatter 13 provstier, 146 sogne og pr 2023 var der 332 ansatte præster og provster og ca. 900 ansatte kirkefunktionærer.